Grøtmåltidet har mange variasjonsmuligheter

Grøt-ugle_gettyimages

Grøt kan være fint som variasjon i kostholdet som alternativ til brødskiver. De fleste grøter lages på en eller flere sorter korn eller gryn og er gjerne kokt med melk. Derfor er grøt ofte kilde til både fiber og protein.

De fleste kjenner nok best til grøt laget på havregryn. Det kan være spennende å lage grøt med flere typer korn og prøve seg frem.

Bygg

Bygg har vært dyrket i Skandinavia helt tilbake til steinalderen. Ja, bygg er trolig verdens eldste kulturplante. Det brukes ikke så mye bygg i Norge, men stadig flere har fått øynene opp for hele byggryn. Hvis du vil bruke det i grøten, bør du legge dem i vann over natten. Da trenger de bare å koke i 10-12 minutter før de er myke nok til å spise.

Rug

Rug gir en fyldig smak. Brød blir ofte saftige og gode, men ganske tunge,  hvis det er mye rug i dem. Litt rugmel i grøten smaker veldig godt.

Hvete

Hvete finnes i flere varianter og til grøt passer det best med de sammalte typene. Visste du at spelt er en type hvete? Hvete er nok den kornsorten de fleste av oss får i oss mest av, så det er smart å velge noen andre kornsorter i grøten for å sikre litt variasjon!

Havre

Egentlig er havre en glutenfri kornsort, men blant annet fordi den kan være dyrket på samme område som andre kornsorter, kan man ikke garantere at den vanlige havren du kjøper i butikken er helt glutenfri. Derfor finnes det helt glutenfri havregryn å få kjøpt også. Havre har god smak, men dårlige bakeegenskaper, så den kan ikke brukes i store mengder i brød. Da passer det fint å spise havregrøt!

Hva er godt å ha på grøten?

Det vanlige for mange er sukker og kanel, men her er det rom for spennende variasjon. Prøv med ulike bær eller fruktbiter, nøtter, frø og tørket frukt. Raspet eple med kanel eller kanskje litt raspet gulrot og rødbet for å få morsomme farger? Det er ingen grenser for hva som passer på toppen av en grøt.

Produkter fra TINE i denne artikkelen

Alle priser vises eks. moms