Grøt er trendy tradisjonsmat!

GettyImages-risgrøt med granateple-banner

Grøt har lange tradisjoner i Norge og er godt – og raskt og enkel å servere. Det nærmer seg advent og jul og dermed også tiden for å servere herlig risgrøt. Vi gir deg tips om servering og mengdeberegning.

Grøten blir mer og mer populær, skal vi tro skandinaviske mattrender! Vi beregner i gjennomsnitt at én kilo grøt holder til fire barn eller til tre voksne.

En rett med store variasjonsmuligheter

Det finnes mange ulike typer grøt, og de kan varieres i det uendelige med forskjellig tilbehør. De store variasjonsmulighetene gjør også at matretten kan brukes ved ulike måltider - både som frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Ved å lage små porsjoner, for eksempel i små glass, passer grøt også ypperlig som mellommåltid. Har du prøvd grøttapas? Dette er en spennende og smakfull måte å servere grøt på - og ikke er det smart og økonomisk! Se våre tips til grøttapas.

Visste du at...? Grøt er trolig det eldste varmmåltidet i Norge.

Serveringsforslag 

Gi grøtmåltidet det lille ekstra ved å tilby spennende topping. Tilbehør til grøt kan være så mye mer enn sukker og kanel! Prøv deg frem med ulike kombinasjoner – og la gjerne sesongen bestemme.

Her er noen forslag:

  • Grøt med selleri og epleEplebiter og hakkede nøtter
  • Skogsbær og granola
  • Rosiner, valnøtter og honning
  • Kesam® Vanilje og chiafrø
  • Müsli og tørket frukt
  • Cottage cheese, revet brunost, tørkede tranebær og linfrø
  • Bananbiter og kanel
  • Biter av eple og banan, hakkede hasselnøtter og revet brunost
  • Solbær og pærebiter
  • Ristede mandler og havregryn
  • Bringebær og gresskarkjerner
  • Biter av stangselleri og grønt eple, hakkede valnøtter og et dryss gurkemeie
  • Spekemat
  • Små biter med sprøstekt bacon
  • Granola og granateple (toppbildet)

 

Visste du at...? Verdens første grøtbar, «Grød», åpnet i København i 2011, og nå har de fire slike barer i byen.

Hvis du har rester av grøt, kan det være et godt utgangspunkt for å lage grøttapas. Eller riskrem til dessert! En annen fristende mulighet er å lage grøtlapper av restene. Har du litt byggrynsgrøt igjen, kan dette bli til herlige byggrynsvafler. Byggrynsgrøten kan også brukes til å lage saftige grøtboller - se Fjordlands oppskrift her.

Grøtens dag

Grøten har faktisk sin egen dag som markeres den 23. oktober. Grøtdagen har blitt markert helt siden 1989 her til lands. 

Produkter fra TINE i denne artikkelen

Alle priser vises eks. moms