Grøt er trendy tradisjonsmat!
Grøt har lange tradisjoner i Norge og er godt – og raskt og enkel å servere. Det nærmer seg advent og jul og dermed også tiden for å servere herlig risgrøt. Vi gir deg tips om servering og mengdeberegning.
Grøten blir mer og mer populær, skal vi tro skandinaviske mattrender! Vi beregner i gjennomsnitt at én kilo grøt holder til fire barn eller til tre voksne.
En rett med store variasjonsmuligheter
Det finnes mange ulike typer grøt, og de kan varieres i det uendelige med forskjellig tilbehør. De store variasjonsmulighetene gjør også at matretten kan brukes ved ulike måltider - både som frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Ved å lage små porsjoner, for eksempel i små glass, passer grøt også ypperlig som mellommåltid. Har du prøvd grøttapas? Dette er en spennende og smakfull måte å servere grøt på - og ikke er det smart og økonomisk! Se våre tips til grøttapas.
Visste du at...? Grøt er trolig det eldste varmmåltidet i Norge. |
Serveringsforslag
Gi grøtmåltidet det lille ekstra ved å tilby spennende topping. Tilbehør til grøt kan være så mye mer enn sukker og kanel! Prøv deg frem med ulike kombinasjoner – og la gjerne sesongen bestemme.
Her er noen forslag:
- Eplebiter og hakkede nøtter
- Skogsbær og granola
- Rosiner, valnøtter og honning
- Kesam® Vanilje og chiafrø
- Müsli og tørket frukt
- Cottage cheese, revet brunost, tørkede tranebær og linfrø
- Bananbiter og kanel
- Biter av eple og banan, hakkede hasselnøtter og revet brunost
- Solbær og pærebiter
- Ristede mandler og havregryn
- Bringebær og gresskarkjerner
- Biter av stangselleri og grønt eple, hakkede valnøtter og et dryss gurkemeie
- Spekemat
- Små biter med sprøstekt bacon
- Granola og granateple (toppbildet)
Visste du at...? Verdens første grøtbar, «Grød», åpnet i København i 2011, og nå har de fire slike barer i byen. |
Hvis du har rester av grøt, kan det være et godt utgangspunkt for å lage grøttapas. Eller riskrem til dessert! En annen fristende mulighet er å lage grøtlapper av restene. Har du litt byggrynsgrøt igjen, kan dette bli til herlige byggrynsvafler. Byggrynsgrøten kan også brukes til å lage saftige grøtboller - se Fjordlands oppskrift her.
Grøtens dag
Grøten har faktisk sin egen dag som markeres den 23. oktober. Grøtdagen har blitt markert helt siden 1989 her til lands.